Westervoorters niet blij met de verdwijning van het tapijt in de Dorpsstraat

25-05-2024

Rondvraag llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

👤 Tijn Tiedink, Westervoorter 🕝 25-05-2024, 17:20

© Westervoorter, Tijn Tiedink
© Westervoorter, Tijn Tiedink

WESTERVOORT - Westervoorters zijn niet blij dat het tapijt voor de Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat verdwijnt. Maandag stemt de gemeenteraad erover, maar die kunnen er niks meer aan veranderen.

Het Perzische tapijt verdwijnt omdat omwonende geluidsoverlast ervaren. Het kunstwerk ligt er sinds 2016 en is gemaakt door Marcel Smink, het is 350 vierkante meter groot en bestaat uit 15.000 klinkers. In plaats van de klinkers zal de hele weg opnieuw worden geasfalteerd. Dit gebeurd omdat omwoners geluidsoverlast ervaren. Het idee was eerst de hele straat te asfalteren maar het tapijt niet, maar dit besluit is herzien. Volgens de gemeente zouden omwonende dan geluidsoverlast blijven houden. Inwoners van Westervoort vinden het jammer dat het tapijt verdwijnt, dit blijkt uit een rondvraag van TT-Media.

GroenLinks en PvdA zijn het hier niet mee eens en hebben een motie ingediend om het kunstwerk niet weg te halen, hier zal mandag over gestemd worden. Ook al zou de gemeenteraad voor stemmen om het tapijt te behouden zal dit niet gaan, de werkzaamheden zijn namelijk al geplant. Het college heeft laten weten dat dit niet mogelijk is omdat als het tapijt blijft liggen er een overgang van twee verschillende type wegen komt (betonklinkers en asfalt), dit leid tot geluidshinder. Ook is het zo dat er bij koud weer een spleet zal ontstaan en dat er regelmatig onderhoud nodig is, maar dat geld heeft de gemeente niet. GroenLinks en PvdA kunnen alleen nog voorstellen er een drempel van te maken, dan zou de geluidsoverlast namelijk beperkter zijn.

Wat er met de stenen van het tapijt gaat gebeuren is niet bekend, het idee is het tapijt ergens anders neer te leggen. Dit zou dan in de nieuwe wijk Westervoort-Noord zijn.

Het asfalteren gebeurd van 15 juli tot 9 augustus. De gemeente belooft dat aanwonende en ondernemers gewoon bereikbaar zullen blijven.  

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin